Regler Glass SM

Regler Glass-SM 2024

Tävlingen genomförs under Gastronord i Stockholm 9 april. Totalt tävlar 30 företag i finalen.

Alla som blir godkända för att delta och betalar anmälningsavgiften på 2500 kr (exkl. moms) till Glass-SM 2024 kommer att få marknadsföra sig på ”Sveriges Glasskarta”, som publiceras på Glass-SM hemsida och marknadsförs i sociala medier.

Deltagare i tävlingen är glassbarer, konditorier och restauranger som säljer glass som take-away. Tävlingen utser Sveriges bästa glassmästare. Juryn består av erfarna glassmästare och konditorer. Finalen arrangeras 9 april, Gastronord, Stockholmsmässan.


Anmälan för Glass-SM 2024 är nu stängd.

Final Stockholm 9 mars

Grupp 1 samling: 06.00 (glassfrysning startar 06.30)
Grupp 2 samling: 09.00 (glassfrysning startar 09.30)
Prisutdelning: 16.00
Info: Säkerställ att du är startklar och förberedd vid angiven tid. Juryn kommer ha många glassar att avsmaka och därför kommer det även bli en kortare paus för dem mellan grupperna. 

Kategori 1 - Glassmästarens val
Helt valfri smak. Här finns inga begränsningar. Var kreativ och gör vad du vill och tycker är godast. Här förväntar vi oss att du överraskar juryn. Glassen kommer bedömas både på smak, konsistens, nytänkande och uppläggning då den serveras i breda kantiner. Fördelning 50/25/25/25, totalt 125p. Servera den hur du vill, och ta själv med det du behöver som bägare eller vad du tänker servera glassen i. Dock får det inte förekomma företagsnamn/logotyp. Du får efterdekorera glassen men den ska serveras som en takeaway-glass. 

Kategorisponsor: Primulator. Fryses i Carpigiani maskin.

Kategori 2. Arla Pro gräddfil 
Glassen serveras i smala kantiner. Topping/variegato och annat gott får tillsättas i glassen men tänk på att gräddfil är smaken och att den då är tydlig. Glassen bedöms i smak, konsistens och nytänkande/kreativitet. Fördelning 50/25/25, totalt 100p. Serveras i bägare som tävlingsjuryn tilldelar dig. Får inte serveras i något annat och glassen som läggs i bägaren ska komma från kantinen. Inget får läggas på efteråt till juryserveringen.

Kategorisponsor: Arla. Fryses i Carpigiani maskin.

Kategori 3 - Chokladsorbet
Serveras i smala kantiner. Kantinen får dekoreras så det ser snyggt ut till publiken. Men det bedöms inte och dekoren får inte vara med till juryn. Sorbet bedöms på smak och konsistens. Du väljer själv vilken choklad du använder till din sorbet. Men ingen mjölk eller grädde får tillsättas i basen (mjölkpulvret som finns i mjölkchoklad och vit choklad är okey). Det ska vara en vattenbaserad sorbet. Ingen topping eller variegato får läggas på. Sorbeten bedöms i smak och konsistens. Fördelning 60/40 totalt 100p. Serveras i bägare som tävlingsjuryn tilldelar dig. Får inte serveras i något annat och glassen som läggs i bägaren ska komma från kantinen. Inget får läggas på efteråt till juryserveringen.

Fryses i en Valmarmaskin. 

Kategori 4 - Nougatglass
Kommer serveras i smala kantiner. Bedöms efter smak, konsistens och hur man eventuellt har kombinerat topping/variegato med nougatglassen. Du väljer själv vilken eller vilka sorters nötter du vill basera din nougatglass på. Glassen bedöms i smak, konsistens och nytänkande/kreativitet. Fördelning 50/25/25 totalt 100p. Serveras i bägare som tävlingsjuryn tilldelar er. Får inte serveras i något annat och glassen som läggs i bägaren ska komma från kantinen. Inget får läggas på efteråt till juryserveringen.

Kategorisponsor: Valmar Scandinavia. Fryses i en Valmarmaskin. 


Information

• Glassmaskinerna är beräknade för 4 kg glassmet som du tar med själv. På plats kan du blanda klart smakerna. 
• Du säkerställer att maskinen städas efter att du kört din glass.
• Till samtliga glassar ska du ta med en beskrivning över vad du serverar till juryn inklusive ditt startnummer. Till varje kategori behövs det två lappar. Den ena ska vara i glassen, den andra ges till juryn. Företagsnamnet får inte vara med på dessa lappar, enbart startnumret.
• Sex (6) stycken bägare ska serveras till juryn och till dem kommer du få lappar med nummer på som du sätter i. Tänk på att till Glassmästarens val är det valfritt att välja hur man serverar till juryn. Övriga kategorier ska serveras i bägarna som du får av juryn.
• Många kategorier bedöms inte upplägget i kantinen. Det är bara i Glasmästarens val som juryn tittar och bedömer kantinerna. Tänk på att det ska se snyggt ut i disken inför alla besökare som kommer till Gastonord. Du är proffs på glass. Vi vill även slå ett slag för att upplägget i bägaren ser proffsigt ut, omedvetet för juryn så påverkar första ögonkastet helheten.
• Helheten är inkluderat i totalpoängen per automatik.
• Exakta starttider för glassfrysning och servering informeras cirka en vecka innan tävling.
• Du kommer erhålla förkläden till finalen, som ska bäras av den tävlande. Inga privata förkläden. Arbetsrock tar du med själv. Du ska inte bära civila kläder. Du bär de kläder du använder när du arbetar i din glassproduktion och som är ok för miljö och hälsa.
• På plats i tävlingsområdet kommer det finnas två (2) mikrougnar, två (2) induktionshällar och två (2) glassmixrar. Resterande utrustning som du behöver, tar du med själv.
• Backstage kommer det finnas mindre kylmöjligheter om du önskar lämna in glassbasen dagen innan. Tid mellan 16.00-18.00.
• Du kommer tilldelas ett bord att arbeta på backstage för dina förberedelser.
• Backstage får det max befinna sig två (2) personer från samma företag. 
• Vid frysning är det en (1) person vid maskinerna och samma sak gäller vid dekorationsbåset där du gör klart glassarna.
• All glass ska dekoreras och läggas upp inför servering så att publiken kan se. Ingen glass till juryn läggs upp backstage utan det ska göras i båset som vi visar upp under tävlingsdagen.
• Vi kommer som vanligt ta hjälp av Grillska gymnasiet med städning av maskiner och frambärandet vid avsmakning till juryn. Du är skyldig att själv lämna maskinen som du vill ha den när du ska frysa glassen.

I år kommer vi att servera glassen som blir över nästkommande dagar på Gastronord då mässan fortgår onsdag och torsdag. Vi vill såklart genom detta minska matsvinnet, därför behöver vi innehållsdeklarationen för dina glassar (ej recept). Dessa lämnas in direkt när vi träffas och på lapparna ska det stå ditt tävlingsnummer och vilken kategori det är. Får vi inte det så blir du diskvalificerad.


Grupp 1 samling: 06.00 (glassfrysning startar 06.30)
Företag, tävlande
(medtävlande inom parentes. Om du önskar medtävlande så måste det meddelas tävlingsarrangören senast 1 april).

1. 31:ans glass - Håkan Johansson
2. Vallentuna stenugnsbageri - Olof Jönsson
3. Ica Maxi Nacka - Denice Berg (Liselott Hjelm)
4. TM Bagarstuga - Tedeusz Malon (Susanne Forsberg)
5. Gelateria Positano - Parvez Paressi (Zirian Khwaja)
6. Glassverkstan Skeppsholmen - Daniel Marx
7. Gretas Gelato - Aiga Neimane (Anne Dolk)
8. BROT bageri & pâtisserie - Johannes Eder (Iryna Stepova)
9. Betsy Sandberg choklad - David Holmberg (William Wiklund)
10. Buon Gelato - Tony Habib (Sharlet Sokel)
11. Askersundsglass - Marie Krusell
12. En får tacka - Björn Johansson
13. Gånsviks choklad - Marika Bystedt Gaulitz
14. Da Aldo - Aldo Castiglione (Nino Galliano)
15. K-märkt - Hanna Bigelius

Grupp 2 samling: 09.00 (glassfrysning startar 09.30)
Företag, tävlande
(medtävlande inom parentes. Om du önskar medtävlande så måste det meddelas tävlingsarrangören senast 1 april).

1. Stebbarps Glasscafe - Lena Gunnarsson
2. Snickaretorpet vedugn & butik - Staffan Pehrson
3. Renates konditori - Renate Alstad
4. Gradi - Silvia Kasomelke
5. Björngårdsvillan - Ali Alseyd (Israfil Akturk) 
6. Lilla gummans gelato - Hanna Dalsman
7. Gelato Factory Kalmar - Georgios Almbani (Pärla Wartanian) 
8. Jämtlands Gelato - Daniel Matthias
9. Kosterheds konditori - Linda Kosterhed
10. Gelato Chill - Nicoleta Zugravu (Dragos Burlacu)
11. Letiz Gelato - Alexander Litzell 
12. Vanilj & Choklad - Johan Rasmusson (Hanna Assarsdotter) 
13. Glassgår'N i Bjärke/Blåbärstället - Veronica Lindqvist (Ann-Sofie Berg)
14. Scandic Laholmen - Carolina Filipson (David Vidal )
15. Rodga Spis - Lina Lundqvist (Helena Bergström)

Säkerställ att du är startklar och förberedd vid angiven tid. Juryn kommer ha många glassar att avsmaka och därför kommer det även bli en kortare paus för dem mellan grupperna.


Övrig information

Plats: Gastronord, Stockholmsmässan
Område: Hall C, tävlingsområde, C22:26
Adress: Mässvägen 1, Älvsjö
Hotell: Scandic Talk är integrerat med Stockholmsmässan och ligger enbart några meter från C-hallen. Hotellet har 248 rum och sviter, konferensavdelning, en skybar på 19:e våningen, lobbybar, gym och bastu. Restaurangen heter Meet och där serveras frukost och middag. I baren Lobbybaren serveras förutom drycker även lättare måltider. 
Tel: 08-517 268 00

Frågor som rör tävlingens regler
Tony Olsson
Tel: 073-402 77 57
E-post: tony@primulator.se

Frågor som rör Gastronord/tävlingen på Stockholmsmässan
Sabrin Harun
Tel: 08-7494208 / 0707-894208
E-post: Sabrin.Harun@stockholmsmassan.se

Frågor som rör Gastronord/tävlingen på Stockholmsmässan
Robert Kwok
Tel: 08-7494356 
E-post: robert.kwok@stockholmsmassan.se

Lycka till och varmt välkommen till en oförglömlig dag 9 april. 
Kom ihåg att försöka njuta av stunden, i synnerhet under pauser, och även ha roligt tillsammans med branschkollegor.

Glassiga hälsningar,
Tävlingskommittén

 

I samarbete med