Labbodlat kött - morgondagens vardagsmat?

Hitta oss på kartan

Re:meat utvecklar processer för att tillverka nötfärs utan att behöva slakta några djur och visionen är att alla människor ska kunna njuta av gott, näringsriktigt och hållbart kött. I ett pilotprojekt ska Re:meat tillsammans med Ica Sverige utforska konsumenternas syn på industriellt odlat kött. Skiftet mot mer hållbara proteiner är ett av de viktigaste verktygen för en mer hållbar matkonsumtion. Odlat kött, som tillverkas likt öl i bryggerimiljö, har upp till 92 procent lägre klimatavtryck än konventionellt kött. Köttet tillverkas från djurceller och erhålls som färdig köttfärs.

I ett första steg handlar samarbetet om att utforska konsumentens inställning till odlat kött. Tillsammans ska ICA och Re:meat definiera vilka förutsättningar som måste stämma för att skapa en efterfrågan som gör skillnad ur ett hållbarhetsperspektiv. Det är redan tydligt att smak, pris och näringsvärdet på köttet kommer att vara kritiska faktorer, men det finns fler perspektiv, exempelvis hur konsumenten ser på odlat kött. ICA och Re:meat kommer härnäst att genomföra en pilot för att utforska odlat kött i experimentmiljö i väntan på kommersiellt godkännande från EU. Processen bygger på en teknik där djurceller matas med näring och energi och bildar det vi kallar kött – fast i en sluten odlingsmiljö.

Medverkande:
Jacob Schaldemose Peterson, delägare, Re:meat
Gittan Schiold, delägare, Re:meat 
Maria Gustavsson, chef Innovation & konceptutveckling, Ica Sverige

Jacob Gittan Maria_320x200


Moderator
:
Ingela Stenson/Ulla Karlström.

Ingela Stenson_Ulla Karlström_320x200

 

C02:18 - Matscenen