Glass-SM korar Sveriges glassmästare 2024
Fotograf: Per-Erik Berglund
Under Gastronord kommer, utöver innovationer och kontaktskapande, tävlingar av olika former anordnas. Glass-SM är en av de numera klassiska Gastronord-tävlingarna som går av stapeln på plats i vår. Vi har fått en pratstund med Tony Olsson, konditor, bagarmästare och samarbetspartner.
Beskriv Glass-SM.
- Tävlingen delas in i fyra kategorier: sorbet, glass på nötter eller mandlar samt Glassmästarens val. Den fjärde kategorin är oftast en ny variant som tas fram i samråd med tävlingens sponsor Arla Pro.
Samtliga kategorier bedöms separat efter en poängskala som jag kopierat från matlagnings-OS. Tack vare detta upplägg så delas det ut flera medaljörer i varje kategori, och i varje kategori koras en vinnare. Det finaste priset – Svensk glassmästare - går till den som har högst poäng i samtliga kategorier.
Varför är tävlingen viktig?
- Det enkla svaret är att man får sin hantverksmässiga glass bedömd av en professionell jury. I Sverige är vi kända för att äta mycket glass, kanske mest i världen. Tidigare år fanns det enbart industriell glass fullproppad med luft och aromer och nästan ingen som jobbade med hantverksmässig glass. Runt 2008 började allt fler småskaliga glasstillverkare att börja producera glass och även konditorier började se nyttan med att erbjuda egenproducerad glass till sina kunder. Den italienska varianten på glass, gelato, började också få ett uppsving runt om i landet och 2016 tog jag initiativet att tillsammans med Gastronord och Stockholmsmässan arrangera det första officiella glassmästerskapet, som Kenneth Erlandsson på Snö vann.
Jag är övertygad om att konceptet med diplom har gjort att många tävlande kan använda det i sin marknadsföring på ett väldigt optimalt sätt. Jag har även noterat att kvalitén på nivån genom åren höjts, vilket påvisar att glassmakarna ständigt utvecklas och blir bättre på hantverket.
Jag tror även mycket på glasskartan som vi tog fram förra året på Gastronords hemsida - att enkelt leta upp glasskartan på bilresan eller cykelturen och därefter bege sig till aktuell glassbar.
Vilka sitter med i juryn?
- De första åren i tävlingens historia bestod juryn enbart av yrkesverksamma konditorer där de flesta tidigare vunnit tävlingen Årets konditor och varit med i konditorlandslaget. Men då nivån höjts rejält hos glasstillverkarna så är det numera en blandad jury. Inför kommande tävling kommer vi utöka antalet jurymedlemmar ytterligare då vi vill kunna säkerställa en så rättvis bedömning som möjligt.
Jag har även noterat att glasstillverkare, kockar och konditorer kan ha olika syn på smak och konsistens och mot den bakgrunden så känns det viktigt att bredda jurygruppen.
Vad har du för förväntningar på tävlingen 9 april?
- Jag är övertygad om att nivån kommer höjas ytterligare då det fortsätter öppna fler och fler glassställen runt om i landet som tillverkar högkvalitativ glass på utmärkta råvaror. Jag var väldigt nöjd när vi fick så många anmälningar till tävlingen föra året, vilket gjorde att det blev tuff konkurrens redan i de två semifinalerna. Konkurrens är bra och det höjer nivån bland de tävlandes samtidigt som det är viktigt att träffa branschkollegor där man kan diskutera sina erfarenheter med övriga tävlande. Kunskapsöverföring är ett vinnande koncept och även om fokus är på tävlingen så är det minst lika viktigt att ha trevligt och roligt med branschkollegor.
Jag har noterat att under de senaste åren så har SM-vinnarna varit med och tävlat ett flertal gånger, vilket gett vinnarna tävlingserfarenhet - vilket jag tror är viktigt.
Glass-SM avgörs under Gastronord på Stockholmsmässan 9 april 2024.