Andreas Stenberg.

Restaurangakademiens tävlingar lockar unga talanger

Under Gastronord kommer, utöver innovationer och kontaktskapande, tävlingar av olika former anordnas. Restaurangakademien står bakom Bocuse d’Or Sweden Commis Award, en tävling för att Uppmuntra och inspirera unga kvinnliga kockar att genom tävling utvecklas i branschen både nationellt och internationellt. Vi har fått en pratstund med Andreas Stenberg, vd för Restaurangakademien.

Beskriv Bocuse d'Or Sweden Commis Award.
- Commis Award riktar sig till unga kvinnliga kockar med syfte att få fler kvinnor att stanna i branschen och att ställa upp i internationella tävlingssammanhang. Commis är benämningen på den assisterande lärlingskocken i ett proffskök. I Bocuse d’Or ingår alltid en commis i tävlingsteamet. Genom Commis Award har Team Sweden första gången tävlat med en kvinnlig Commis i Bocuse d'Or. 
 
Varför är Commis Award viktigt?
- Förhoppningsvis kan det inspirera fler kvinnor till att börja tävla och därmed utvecklas i sin matlagning. 
 
Vilka sitter med i juryn? 
- Juryn kommer vi att avslöja närmare tävlingsdagen. Förra året hade vi t.ex. med Marie Skogström (Kocklandslaget) och Peter Asp Jelksäter (Coach Team Sweden) i juryn. 
 
Vad har du för förväntningar på tävlingen 10 april?
- Att vi får många duktiga kvinnor som deltar och att de visar upp en fantastisk nivå på tävlingsrätterna. Förra året hade vi en väldigt hög nivå på presenterade bidrag och det ser jag fram emot att se även i kommande tävling.

 

Bocuse d'Or Sweden Commis Award avgörs under Gastronord på Stockholmsmässan 10 april 2024.