Chaîne des Rôtisseurs.

Chaîne des Rôtisseurs utser Årets unga sommelier 2024

Det gastronomiska sällskapet Chaîne des Rôtisseurs arrangerar Årets unga sommelier på Gastronord och vi har fått en pratstund med nytillträdda Echanson General, Göran Amnegård, tillika vinmakare och köksmästare på Blaxsta vingård.

Beskriv tävlingen Årets unga sommelier.
- Ett restaurangbesök är samspelet mellan mat, dryck, service och miljö där vistelsen även omfattar tradition, konstnärlig kreativitet och skådespel. Drycken är lika självklar som den serverade maten. Att gästen erbjuds passande dryck med rätt temperatur, matchande beställd mat som serveras med stil och elegans är en betydande vikt för helhetsintrycket.

Årets unga sommelier är öppen för alla unga dryckesproffs som jobbar hos någon av våra professionella medlemmar i Chaîne des Rôtisseurs. Den tävlande måste ha fyllt 21 men ännu inte 27 år före världsfinalen. Tävlingen omfattar ett stort antal moment såsom teoretisk kunskap, blindprovning av viner, konsten att dekantera vin, presentera och förmedla dryckers smaker till gäster, läsa av stämningen vid bordet och föreslå smakkombinationer samt välja rätt glas till respektive dryck. Tävlingen är en bra språngbräda och lyfter statusen och kompetensen inom yrket.

Varför är tävlingen viktig?
- Mat och dryck är intimt sammankopplade och kompletterar varandra. Chaîne des Rôtisseurs är världens äldsta gastronomiska sällskap vars historia går tillbaka ända till 1248. Chaîne des Rôtisseurs ser vikten och betydelsen av gastronomin som helhet och axlar det genom att globalt arrangera tävlingarna Årets unga kock och Årets unga sommelier som ett led att bibehålla yrkets stolthet och status.

Vilka sitter med i juryn? 
- Juryn är hemlig fram till tävlingsdagen. I Sverige har vi en mycket hög nivå på sommelierer och dryckesansvariga, så jag kan utlova att det kommer vara en ytterst kompetent och internationellt erfaren jury. 

Vad har du för förväntningar på tävlingen?
- Att kunna få sporra, stimulera och höja helhetsupplevelsen för en ny ung generation yrkesverksamma sommelierer. Sverige har också Internationellt sett en hög nivå på sommelierutbildningarna och jag vill i sammanhanget lyfta fram Elliot Björkman som vann världsfinalen 2022.

Chaîne des Rôtisseurs tävlingar avgörs under Gastronord på Stockholmsmässan 10-11 april 2024.