Restaurangakademien

 

Restaurangakademiens tävlingar lockar unga talanger

Under GastroNord kommer Restaurangakademien figurera i tävlingsområdet och bland annat anordna Bocuse d’Or Sweden Commis Award för unga kvinnliga kockstudenter.

Under GastroNord kommer, utöver innovationer och kontaktskapande, tävlingar av olika former anordnas. Restaurangakademien står bakom Bocuse d’Or Sweden Commis Award, en tävling för att Uppmuntra och inspirera unga kvinnliga kockar att genom tävling utvecklas i branschen både nationellt och internationellt

– Restaurangakademien är en stor del av GastroNord, vi har ett tätt samarbete och är väldigt stolta och glada över att presentera den här tävlingen under mässan. Vi vill visa upp alla sidor av kockyrket och presentera olika möjligheter inom restaurangindustrin för ungdomar och då är internationella tävlingar en del av det, säger Annika Linderoth projektledare för GastroNord.

Sedan 1985 har Restaurangakademien varit en mötesplats för kunskap inom gastronomi, genom kurser och utbildningar för både nybörjare och proffs. De arbetar ständigt för att förse branschen med kompetenta och unga talanger.

Restaurangbranschens möjligheter
Restaurangindustrins personalbrist kan härledas till flera faktorer och trots den negativa trenden vi har sett med färre ansökningar till gymnasiala utbildningar menar Jesper Johansson att det gastronomiska intresset fortfarande är stort i samhället.

– Det är upp till oss aktörer inom området att presentera möjligheter för ungdomar om man väljer att gå den karriärvägen. I och med personalbristen som råder finns det stora möjligheter att börja sin karriär direkt efter relevant utbildning, hävdar Jesper Johansson vd för Restaurangakademin, men vill även slå ett slag för restaurangbranschens integrationsmöjligheter.

– Restaurangbranschen är en global industri och det är vanligt att människor med olika bakgrund arbetar på samma restaurang. Jag tycker branschen är välkomnande och viktig som arbetsplats för att underlätta integrationen i samhället. Det gastronomiska språket är internationellt vilket underlättar mångfald, säger Jesper Johansson.

Restaurangakademien har ett internationellt gastronomiskt nätverk och certifierar bland annat sommelierutbildningarnas studenter med WSET (Wine & Spirit Educational Trust) vilket ökar möjligheterna att arbeta med utomlands.

GastroNord öppnar dörrarna till Stockholmsmässan för alla besökare 5 – 7 april 2022.