Diskmaskins tillverkaren Wexiödisk, en av årets utställare på GastroNord 2022, har stort fokus på en hållbar arbetsmiljö. Med deras PRM-lösning behövs ingen manuell förspolning, vilket tar bort det monotona arbetsmomentet och sparar stora mängder vatten. Wexiödisks produkter är sedan många år tillbaka installerade på Michelinrestaurangen PM & Vänner i Växjö.
– PRM-lösningen återanvänder vatten från diskmaskinen som redan är varmt från tidigare diskprocess. Det innebär lägre vatten-, kem-och energiförbrukning och är en stor miljövinst. Jämfört med vattenförbrukningen vid den manuella förspolningen räknar vi med att återbetalningstiden är cirka 1 år för PRM enheten. En relativ kort återbetalningstid för att kunna spara både pengar och vår miljö, säger Wexiödisks försäljningschef Henrik Florentzson. En restaurang som diskar ca 100 korgar i snitt per dag sparar cirka 150 arbetstimmar per år och samtidigt undviks 35 000 monotona rörelser. Det blir mycket arbetskraft som kan nyttjas på bättre sätt och i en bransch med stor personal brist vilket innebär en enorm vinning förrestaurangköken.
– Det vi vill trycka på är att vi vill att maskinen ska hjälpa till att göra jobbet. Man ska inte behöva för diska med manuell handspolning. Det förbrukar väldigt mycket vatten och är en ergonomisk utmaning samtidigt som man binder en anställd till att göra den sysslan, konstaterar Henrik Florentzson. Wexiödisk kommer att ställa ut på GastroNord den 5 april 2022 och där berätta mer om hur restauranger kan effektivisera arbetet i diskrummen.