Matsvinnsgurun lär dig minska ditt eget svinn

Jens Dolk är medgrundare och delägare till den prisade restaurangen K-märkt, där visionen är att kombinera kvantitet med kvalitet samtidigt som det ska vara hållbart. Restaurangen jobbar utan menyer och använder råvaror som riskerar att slängas. Gästerna betalar sin lunchbuffé i lösvikt, vilket minskar matsvinnet hos både producenterna och i den egna verksamheten. På GastroNord lär han ut hur du på bästa sätt kan ta tillvara mat som annars hade hamnat i soporna.

När julen står för dörren är det viktigt att tänka på den mat som lagas. En tredjedel av all mat som produceras idag slängs, och matsvinnet ökar drastiskt under högtider så som julen. Jens Dolk och hans kollegor vill vara med och förändra bilden men även lära och inspirera andra att göra mer ekologiskt hållbara val. Därför ger han sina bästa tips på hur du som privatperson kan minska ditt eget matsvinn.

Använd det som finns i hemmet
– Undvik att köpa mat om det innebär att du låter maten som redan finns i kylen ligga och bli dålig. Det bästa är att bygga din rätt med det som redan finns i kylskåpet och inte vad du är sugen på när du står i affären. Du kan såklart komplettera med varor som du kanske saknar och inte har hemma, men använd det du har i första hand, understryker Jens Dolk.

”Hänt i veckan” – en viktig rätt för att minska svinn i hemmet
Han slår ett slag för rätten som han kallar för ”Hänt i veckan”, då man använder all överbliven mat från veckan och bildar en ny rätt.

– Det finns massor med saker du kan göra med mat som blivit över, en god omelett på söndagen exempelvis eller en fin pyttipanna.

Stirra dig inte blind på bäst före-datumet!
Nästan all mat håller längre än vad som visas på förpackningen, menar Jens Dolk. Bara för att det står ”bäst före” ett visst datum innebär det inte automatiskt ”underkänt efter”.

– Människor är utrustade med perfekta sinnen för att känna om mat är dålig och i många fall får man göra som farmor gjorde, lukta och smaka på maten innan du slänger den, konstaterar han.

Ändra dina kostvanor
Ytterligare ett sätt att minska matindustrins påverkan är att fundera över vad du lägger på tallriken. Jens Dolk följer sin egen kostmodell där han äter veganskt till frukost, vegetariskt till lunch och till middag vad som faller honom i smaken.

– Det är ingen drastisk uppoffring och inte så svårt att följa heller. Frukosten påverkar bara mig själv, det finns vegetariska lunchalternativ överallt samtidigt som den fria middagen gör det enkelt att bli bortbjuden på middag eller laga mat till ett större sällskap. Följer du exempelvis den här modellen tar du bort 60 – 70 procent av dina animaliska intag vilket är en stor del av omställningen till en hållbar livsmedelsindustri.

Välkomna till GastroNord 5 – 7 april 2022 om du vill veta mer om matsvinnshantering och hur du kan effektivisera din verksamhet.