Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre Läs mer om cookies här »

Jävligt Gott, Gustav Johansson Bild från Jävligt Gott/Gustav Johanssons Instagramgalleri

Jävligt god vegansk mat med Gustav Johansson

Kocken Gustav Johansson driver ”Jävligt gott”, Sveriges största veganska matblogg. Han förespråkar veganmat som en del av den svenska mattallriken och vill utveckla den matkultur som redan finns i Norden. Göra den spännande, hållbar, hälsosam – och jävligt god.

För Gustav Johansson är det en självklarhet att djur inte har i mat att göra. Han vill förmedla kunskap om hur man lagar intressant och riktigt god vegansk mat.

   – Det ska inte bara vara bra mat, det måste också vara riktigt gott, säger Gustav Johansson.

På GastroNord 2018 kommer det finnas en street food-restaurang i en uppbyggd miljö som liknar Kungsträdgården. Där är du engagerad som gästkock. Berätta! 

   – Tanken är att vi ska sätta ihop en Sthlm Street Food-meny, där jag ansvarar för den veganska delen. Jag kommer att utgå från de klassiska street food-rätterna som pulled pork-mackor, mac ’n’ cheese och hamburgare, fast i nyvegansk tappning. Alla rätter säljs i halvportion, så besökarna kan testa flera olika rätter.

Du kommer ordna veganmatlagningskurser på GastroNord, och även hålla ett föredrag på TEDx Chef´s Talk-scenen. Vad kommer du fokusera på?

   – Jag kommer att prata om veganmaten nu och i framtiden, och jag vill visa att vegansk mat kan vara både god och spännande. Det finns mycket i vår matkultur som vi kan inspireras av. För drygt 70 år sedan hade vi portioner som var fördelade 80/20 mellan kött och grönt, idag är det snarare 20/80. Det finns pengar att tjäna på en grön omställning, och med fler produkter kan man profitera på vegotrenden. Restauranger och offentliga kök som har hög kompetens kring växtbaserade råvaror och tekniker lagar helt enkelt bättre mat och kan spara pengar genom att använda mindre mängd kött. Mjölkbönder kan också förbättra sin omsättning genom att producera havre som går till havremjölk.

Vad ser du mest fram emot på mässan?

   – Det ska bli kul att bjuda på maten och se vad folk tycker. Överlag kommer det vara stort fokus på vegansk matlagning på mässan och det ska bli intressant att höra vilka samtal som uppstår.


Text: Tina Lindström Carlsson

Vill du veta mer om Gustav Johansson? Kolla in hans blogg och YouTube-kanal: javligtgott.se /  youtube.com