Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre Läs mer om cookies här »

Viner

Hon provar 600 viner på två dagar

Gunilla Hultgren Karell, vinexpert på magasinet Mitt Kök, är en av vinprovarna i årets upplaga av Vinordic Wine Challenge som går av stapeln den 16 maj.
– Det är med en skräckblandad förtjusning jag deltar i provningen. Tävlingen tar flera timmar och man är helt slut efteråt. Det är inte bara psykiskt utmanande utan även fysiskt då man får ont i tänderna av så mycket vin och syror, säger hon.

I år tävlar 600 viner uppdelade i två grundomgångar och en finalomgång. Genom årens lopp har kvaliteten på vinerna höjts.
– De första åren var det större variation på vinerna, en del viner var verkligen åt skogen. Kvaliteten har blivit mycket jämnare under de senaste åren. Att det är fler viner som är bra gör det roligare och mer utmanande, säger Gunilla.

Vinerna är indelade i rött, vitt och rosé efter prisklass och med upp till ett 20-tal viner som bedöms per omgång.
– Vi börjar med de billigare vinerna och sedan trappar vi upp. Normalt sett brukar man ta ganska god tid på sig och skriva upp doft, smak och utseende. Men när det är så mycket vin på en gång så sätter vi bara ett poäng per vin eftersom de ska jämföras med varandra, säger Gunilla och fortsätter:
– Jag gillar den här typen av provning när vi inte vet vad vi provar. Det roligaste av allt är när vinnarna avslöjas och vi får jämföra med våra egna protokoll. Förvånansvärt ofta tycker jag likadant som när jag vet vilket vin jag provar, men ibland blir jag överraskad och känner att det här vinet måste jag kolla upp en gång till.

 

Vinordic Wine Challenge är vintävlingen som utser Sveriges mest prisvärda viner. Tävlingen fokuserar på smakupplevelsen i förhållande till priset, och provningsledare är BG Kronstam.  En vinnare i varje prisklass utses inom sin tävlingskategori och går därefter vidare till en final där de ställs mot varandra. En guld-, silver- och bronsmedaljör koras inom respektive klass. Tävlingen är EU-certifierad sedan 2006.