Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre Läs mer om cookies här »

Glassmästerskap GastroNord 2018

Eliten tävlar om VM-plats i Rimini

Två sorters glass, en sorbet och ett fritt val, kallat Glassmästarens favorit. Det är kategorierna i Svenska Glassmästerskapen 2018, som går av stapeln på GastroNord. Tony Olsson, chefskonditor och kreativ ledare på Thelins konditori, är tävlingsledare.

  
   Hej Tony! Kan du berätta hur tävlingen är upplagd?

   – De tävlande tillverkar en sorbet och två olika sorters glass, där smakerna är bestämda i förväg. I den sista kategorin, Glassmästarens favorit, är det däremot fritt fram för fantasin. De tävlande är på plats hela dagen och har individuella tidsscheman för när de fryser glassen. Juryn poängsätter glassen efter kvalitet – smak, konsistens och struktur – och det gör att mer än en tillverkare kan vinna guld för sin glass. Det är däremot bara en som kan kamma hem titeln Svensk Glassmästare.

 

   Vad betyder tävlingen för branschen?

   – Många deltagare återkommer och det är ett bevis på en välorganiserad tävling. Svenska Glassmästerskapen hjälper till att lyfta hantverket; medaljerna är en bekräftelse på att deltagarna tillverkar bra glass. Kenneth Erlandsson (SNÖ) och Hans Berg (Ett Bageri), som utsågs till Svensk Glassmästare 2016 respektive 2017, är två personer som har vunnit för att de skapar riktig kvalitetsglass. De skyltar med utmärkelserna i sina respektive verksamheter och säljer otroligt bra. 

 

   Vad tycker du är det bästa med tävlingen?

   – Det är häftigt att alla som tillverkar glass får visa upp sig för annat branschfolk och visa vad kvalitetsglass är för något. Även maskinleverantörerna har möjlighet att demonstrera sina glassmaskiner för potentiella kunder. Ambitionen är att fortsätta vara Sveriges främsta och mest betydelsefulla glasstävling.

 

    Nämn en spännande glassmak som förekommit vid något tidigare mästerskap!         

   – Daniel Matthias, som tävlade för Grädda Åre och tog guld i kategorin Glassmästarens favorit 2017, fick högsta poäng för smaken blåbär/viol med kolasås. Det var en rolig och mycket god kombination.
 

 Är du en professionell glasstillverkare och vill anmäla dig till Svenska glassmästerkapen? Läs mer om tävlingen här »   

Svenska glassmästerskapen 2018
Svenska Glassmästerskapen 2018 hålls på GastroNord den 25:e april och arrangeras av Stockholmsmässan tillsammans med Föreningen Årets Konditor. Tävlingsledare är Tony Olsson, som till vardags är chefskonditor och kreativ ledare på Thelins konditori.