Edgy veggie

 

Edgy Veggie visar innovation med anor från 1000-talet

Livsmedelsverket estimerar att 15% av världens totala utsläpp av växthusgaser kommer från djurproduktion. På GastroNord kommer företag och producenter av alternativ till animaliska livsmedel att ställa ut. En av dessa utställare är Edgy Veggie med produkten seitan, ett proteinrikt alternativ till kött som härstammar från 1000-talets Kina.

Edgy Veggie grundades 2020 av Katarina Furin, Sebastian Bergfelt och Josef Claudén med förhoppningar om att producera ett smart miljövänligt alternativ till kött. Trots företagets unga ålder finns det gott om erfarenhet då grundarna länge har verkat inom livsmedelsindustrin.

– Vi började med att importera från Ungern för att få igång verksamheten men från och med januari 2022 kommer vi tillverka egen seitan från svenskt vete. Våra ambitioner har alltid varit att tillverka egen seitan och använda svenska råvaror, då slipper vi transporterna och dessutom är vete en råvara det finns väldigt gott om i Sverige, säger Katarina Furin, VD på Edgy Veggie.

Satsar på innovation
Grundarna av Edgy Veggie har tidigare erfarenhet av GastroNord och ser fram emot att visa upp sina produkter för restauranger och kunder.

– Vi är peppade på att ställa ut på GastroNord där vi kommer visa färdiga produkter som besökare kan smaka och testa. Det känns verkligen som GastroNord har gjort en satsning för att få in nya och innovativa företag i mässhallarna och det var det som lockade oss. Vi ser fram emot mötet med industrin samtidigt som vi vill öppna ögonen för besökare gällande seitan och alla möjligheter med produkten, påstår Katarina Furin.

Vetebaserat med hög proteinhalt
Seitan uppfanns av buddhistiska munkar i Kina på 1000-talet för att ersätta kött. Det vetebaserade livsmedlet med hög proteinhalt kan användas som ersättare i alla rätter där kött vanligen ingår och har fått uppmärksamhet inom fitnesskulturen som en enkel och nyttig proteinkälla.

– Veteproteinet är välkänt och det är ingen konstig process för att framställa seitan, det kan man göra hemma. Knåda bara en vetedeg under ett vattenbad för att tvätta bort stärkelserna och byt ut vattnet eftersom. När det inte längre blir grumligt av degen är all stärkelse borttagen från degen och du kan marinera produkten i valfri marinad för att få smak. I industriellt framställd seitan ser arbetssättet lite annorlunda ut men processen är densamma, säger Katarina Furin.

GastroNord öppnar dörrarna för framtidens klimatsmarta mat och mängder av nya produkter och innovationer 5 – 7 april 2022.

Edgy veggie