Regler Glass SM

Regler för Glass-SM

För att kunna vinna titeln Svensk Glassmästare 2020 måste man ställa upp i minst tre kategorier. Ställer man upp i fyra kategorier så räknas poängen från de tre bästa kategorierna.
Samtliga glassar får innehålla topping men tänk på att det är smaken som bedöms. 

Glass-och sorbetblandningen tillverkar den tävlande på hemmaplan och tar med till tävlingen. Glassarna och sorbeter fryses på plats. Schema för frysning och presentation inför juryn meddelas veckan före tävling.

Du som tävlande ska ge juryn en lapp med information om vad du serverar i varje kategori.
Till exempel: 
Glassmästarens val: Tävlande nr 1
Apelsin- och hasselnötsglass med karamelltopping, vaniljglaserade apelsinklyftor och Browniekuber. 


Chockfrysar, displayer samt glassmaskiner från Carpigiani och Valmar Scandinavia för 4 kg glassbas kommer att finnas på plats. Glass och sorbet som blir över efter bedömning kommer att delas ut till besökare på GastroNord.

Vilka mått på kantiner som kommer användas i respektive kategori återkommer vi med 3 veckor innan tävling.
Klart är att Glassmästaren val kommer att serveras i breda kantiner.

Tävlingskategorier:

Kategori 1. Arla: Syrad grädde och bär

En fantastisk spänning kommer fram när syran möter härliga skogsbär. Glassbasen ska vara baserad på Arla ®Pro syrad grädde och sedan väljer du själv hur du vill tillsätta bären. Antingen som topping eller i glassbasen eller både och, men tänk på att syran från grädden ska kännas.

Kategori 2. Valmar Scandinavia: Hasselnötsglass

Rakt upp och ner utan några krusiduller. 

Kategori 3. Primulator: Glassmästarens val 
Ditt val! Låt smaker och kreativitet explodera. Glass eller sorbet väljer du själv.Finns inget att hålla igen på i denna kategori. Här bedöms även utseende/uppläggning.

Kategori 4. Segers: Jordgubbssorbet 
För att få lite spänning i denna klassiker får sorbeten piffas upp med valfri ört.

Special kategori: Årets nyhet är Kalas glass. Denna kategori ligger utanför SM tävlan och bedöms separat. Kategorin är framtagen för att få lite show runt glassen och ge inspiration till vad man kan göra med glass från vanlig glasstillverkare inför kalas och fester. 
Du kan själv välja vilka glassar från de fyra tävlingskategorierna du vill arbeta med och piffa upp med hjälp av råvaror, dekor, frukt, choklad, fyrverkerier mm som du tar med hemifrån. Skapa en riktigt härlig kalasglass för fest som kan serveras på fat. 
Du kommer iordningställa fatet framför publiken. Välj själv vilken typ av kalas det ska passa till te.x. barnkalas, 50-årskalas, temafest, bröllop mm.

Priser
1:a pris, tillika Svensk Glassmästare 2020, vinner 10 000 kr att använda till en valfri glassutbildning, en arbetsrock broderad med ”Svensk Glassmästare” samt en vandringspokal.  

Guld-, silver- och bronsvinnare i respektive kategori erhåller diplom och dekaler. 

Vinnare i kategori Glassmästarens val går vidare till finalen i Gelato World Tour Challenge, för att där representera Sverige.

Varje glassmak bedöms och ger diplom enligt följande poäng:
37-40 poäng ger diplom i Guld
33-36 poäng ger diplom i Silver
28-32 poäng ger diplom i Brons
Poängen viktas till smak 60 % och konsistens/struktur 40 %
 
Det kommer delas ut minst en medalj av varje valör i de olika kategorierna, men det kan även bli fler i de olika kategorierna.

 

Anmälan 

Det är kostnadsfritt att anmäla sig till Glass-SM. Deltagare som får en bekräftad tävlingsplats betalar 500 kr (ex moms) i tävlingsavgift.

 

 

 

I samarbete med