Regler Glass SM

Regler Glass-SM 2023

Deltagare i tävlingen är glassbarer, konditorier och restauranger som säljer glass som take-away. Tävlingen utser Sveriges bästa glassmästare. Juryn består av erfarna glassmästare och konditorer.

I år kommer tävlingen att genomföras i två etapper, steg 1 är semifinaler i Malmö och Stockholm och steg 2 är finalen i Stockholm 30 mars. De tävlande i semifinalerna bedöms i två kategorier: Vaniljglass och Glassmästarens val. Från semifinalerna går totalt 24 företag vidare till finalen. 20 platser delas ut i samband med semifinalerna, 10 från Malmö och 10 från Stockholm. 4 platser kommer att hållas öppna tills sista semifinalen är genomförd.

Alla som blir godkända för att delta och betalar anmälningsavgiften till Glass-SM 2023 kommer att få marknadsföra sin logotype på ”Sveriges Glasskarta”, som publiceras på Glass-SMs hemsida och marknadsförs i sociala medier. I år kommer Glass-SM att gå samtidigt som Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan, ett event med fler än 55000 besökare. Under mässan kommer även "Sveriges Glasskarta" att marknadsföras.

Anmälan till Glass-SM 2023 är stängd.

Semifinaler

Genomförs hos Valmar Scandinavia i Malmö 16 februari och hos Carpigiani i Stockholm 23 februari. Vi meddelar den 8 februari i vilken av semifinalerna ditt företag kommer att tävla.
I semifinalerna tävlar deltagarna i två kategorier, ”Vaniljglass” och Glassmästarens val”. Både smak och uppläggning kommer att bedömas. Glassen får innehålla topping, men tänk på att det är smaken som bedöms.

Glassblandningen tillverkar den tävlande på hemmaplan och tar med till tävlingen. Glassarna fryses på plats.

Schema för frysning och presentation inför juryn meddelas veckan före tävling.

Du som tävlande ska ge juryn en lapp med information om vad du serverar i varje kategori.
Till exempel: 
Glassmästarens val: Tävlande nr 1
Apelsin- och hasselnötsglass med karamelltopping, vaniljglaserade apelsinklyftor och Browniekuber. 


Chockfrysar, displayer samt glassmaskiner från Valmar Scandinavia/Malmö och Carpigiani/Stockholm för 4 kg glassbas kommer att finnas på plats. 

Vaniljglass presenteras i smala kantiner. Glassmästarens val presenteras i breda kantiner.

På plats är det en person från företaget som tillverkar glassen vid maskinen. Personen måste vara anställd som ägare eller glassmästare i företaget man representerar.

Kategori 1. Vaniljglass
Kategori 2. Glassmästarens val

Det är kostnadsfritt att anmäla sig till Glass-SM.
Deltagare som får en bekräftad tävlingsplats betalar 2500 kr (exkl. moms) i tävlingsavgift.

Nyhet för 2023 - ”Sveriges Glasskarta”
Vi vill att alla fantastiska glassmakare i hela Sverige ska få möjlighet att marknadsföra sitt företag mot en stor publik! Därför skapar vi ”Sveriges Glasskarta”.

Alla som blir godkända för att delta och betalar anmälningsavgiften till Glass-SM kommer att få marknadsföra sitt företag på ”Sveriges Glasskarta”. I år kommer Glass-SM att gå samtidigt som Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan, ett event med fler än 55 000 besökare. Det är ett perfekt tillfälle att visa upp kartan för alla besökare på Nordiska Trädgårdar och marknadsföra ditt företag. Vi kommer också att marknadsföra ”Sveriges Glasskarta” på Glass-SMs hemsida och i sociala medier.

Anmälan till Glass-SM 2023 är stängd.

 

Final - Stockholm 30 mars

Samling kl. 07:30
Glassfrysning startar kl. 08:00.
Prisutdelning kl. 15:00

Kategori 1. Glassmästarens val. 
Helt valfri smak. Här förväntar vi oss att ni överraskar juryn. Glassen kommer bedömas både på smak, konsistens, nytänkande och såklart uppläggning då den serveras i breda kantiner. Kategorisponsor: Primulator. Fryses i Carpigianimaskin.

Kategori 2. Arla Pro CreamCheese 25%. 
Glassen serveras i smala kantiner. Topping och annat gott får tillsättas i glassen. Glassen bedöms i smak, konsistens och nytänkande/kreativitet. 
Kategorisponsor: Arla. Fryses i Carpigianimaskin. 

Kategori 3. Pistageglass med topping. 
Kommer serveras i smala kantiner. Bedöms efter smak, konsistens, och hur man eventuellt har kombinerat topping med pistageglassen. Tänk på att pistage ska vara den grundläggande smaken. 
Kategorisponsor: Valmar Scandinavia. Fryses i en Valmarmaskin. 

Kategori 4. Citrussorbet. 
Serveras i smala kantiner, bedöms på smak och konsistens. Ni väljer helt hur ni vill kombinera olika citrusfrukter. Ren sorbet, EJ topping.
Fryses i en Valmarmaskin.

Glassmaskinerna är beräknade för 4 kg glassmet som ni tar med själva. På plats kan ni blanda klart smakerna. 
Ni ser till att maskinen städas efter att ni kört er glass.
Till samtliga glassar ska ni ta med en beskrivning över vad ni serverar till juryn inklusive ert startnummer. Till varje kategori behövs det två lappar. Den ena ska vara i glassen och den andra ges till juryn. 
Exakta starttider för glassfrysning och servering kommer ca 1 vecka innan.
Ni kommer få nya förkläden till finalen, men arbetsrock tar ni med själva. Ni ska inte bära civila kläder.
På plats kommer det finnas 2 mikrougnar, 2 induktionshällar och 2 glassmixrar. Resterande utrustning som ni behöver tar ni med själva.
Bakom tävlingsområdet får det max befinna sig 2 personer från samma företag. 
Vid frysning är det 1 person vid maskinerna och dekorationsbåset av glassarna.
All glass ska dekoreras och läggas upp inför servering så att publiken kan se. 
Vi kommer som vanligt ha hjälp av Grillska gymnasiet med städning av maskiner och frambärandet vid avsmakning till juryn. 

I år kommer vi att sälja överbliven glass till ett lågt pris under Nordiska Trädgårdar fredag-söndag. Anledningen till att vi tar betalt för glassen är att vi vill kunna marknadsföra Sveriges Glasskarta. Det gör vi genom att driva ett glasskafé på Entrétorget under Nordiska Trädgårdar.
Alla som är anmälda till Glass-SM kommer att finnas med på Sveriges Glasskarta. All glass som säljs kommer att vara märkt med företaget som har tillverkat glassen. Vi vill på detta sätt hjälpa till att marknadsföra alla duktiga glassmakare i landet. 

Vi kommer inte att tjäna pengar på att sälja glassen.  Pengarna går till att täcka en del av kostnaderna för att driva kaféet, hyra extra frysar, trycka och ta fram Sveriges Glasskarta. Vi har även ett mål att minska matsvinnet, så istället för att slänga glassen ser vi en möjlighet att marknadsföra er glass mot konsumenter. Därför behöver vi innehållsdeklaration på glassarna (ej recept).

 

I samarbete med

Utställare