Sulfiter i vin. Behövs det? Eller är det en tillsats man kan låta bli att använda?

Hitta oss på kartan
Föreläsare: Dick Samuelsson

Det ökade intresset för naturvin har skapat en debatt om de tillsatser som förkommer i produktionen av vin. Det gäller i synnerhet sulfiter. Forskning och utveckling av vinifieringsmetoder har lett till att de viner vi dricker idag har betydligt lägre halter av sulfiter än de som dracks för 50 år sedan. Helt sulfitfria viner är dock omöjligt att hitta då det bildas små mängder under jäsningen.
Dick Samuelsson kommer att gå igenom varför vinmakare tillsätter sulfiter i sina viner och varför halterna är högre i vita viner än i röda.
 
Dick Samuelsson är ägare av Vinkällan Dryckesutbildningar, Nordens största sommelierskola, som han grundade tillsammans med sin fru Britta i mitten av 1990-talet och som utbildat fler än 3000 sommelierer i Sverige och Danmark. Dick har arbetat i vinbranschen i över 45 år med ett flertal olika inriktningar där hans specialitet och största intresse är vinkemi. Sen 2016 är han medlem i ASEV, American Society for Enology and Viticulture, och deltar i deras årliga 3-dagars ”National Conference” där forskare från vinvärlden presenterar de senaste framstegen inom vinodling och vinmakning.
Trots sin ålder och lägenhet i Spanien har han svårt att sluta undervisa på Vinkällans Sommelierutbildning där han gärna blandar in lite vinkemi i kursen.
 

Marknadsplatsen Scen