växter i laboratorium

FoodTech & Innovationsområdet

Missa inte vårt område där innovatörer och aktörer inom FoodTech-området för livsmedel och produktion presenterar framtidens matbransch. Aldrig förr har det hänt så mycket inom kategorin livsmedel som nu. Sverige har ett unikt stort antal företag som vill vara med och påverka framtidens livsmedelsproduktion och försörjning.

Future Food området är samarbete med Sweden FoodTech och Johan Jörgensen, föreläsare och Sveriges kanske främsta expert på FoodTech.

"Det här är en sektor som går från klarhet till klarhet" säger Johan. "Det kommer ständigt nya bolag som också bara blir bättre och bättre och Sverige är ett föregångsland inom FoodTech. Techsektorn har insett att mat inte bara är produkter som stoppas i munnen, utan tech och data styr till stora delar hela matbranschen redan. Till exempel är det till stor del data som avgör vad kunden stoppar i sin varukorg både vid online shopping och i den fysiska butiken på grund av all den kundbearbetning som redan görs digitalt. Här är det inte bara matprodukterna som påverkas, även den snabbt växande servicesektorn med ökat krav på färdiga produkter och snabba leveranser."

"FoodTech handlar också om att det skapas nya möjligheter hos konsumenter att förstå matens betydelse för hälsan och miljön. Det gör att kunden kan fatta andra beslut än tidigare vilket påverkar efterfrågan på olika produkter och råvaror."

"Att GastroNord har ett område för FoodTech, innovationer och startups är viktigt, inte bara för att göra plattformen relevant för dagens bransch utan också för att branschen ska få upp ögonen för att framtiden redan är här. Att det kommer komma mer plantbaserat vet vi. Men också råvaror och tjänster som vi ännu inte ens kan föreställa oss" säger Johan och avslutar med "FoodTech är det nya, det är ingen fluga."

I detta område kan du även besöka innovationsutställningen och klämma och känna på de senaste materialen från materialbiblioteket.

Food Tech Hub

I anslutning till Future Food området ligger samlingsplatsen Food Tech Hub. Här anordnas workshops, presentationer av innovativa projekt och utvecklande samtal inom området Future Foods & Behavior.