Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre Läs mer om cookies här »

Öl 960x635

Nordisk hantverksöl i Folkölsbutiken

Det är en varm försommardag i Stockholm när GastroNord får tag på Johan Palo. Just idag är han i lekparken med sin son, beundrar körsbärsträden och dricker kenyanskt kaffe. Han och Johan Ekfeldt driver Folkölsbutiken som öppnade i augusti förra året, samma vecka som Johan Palos son kom till världen. Deras idé är att samla nordiska producenter i hantverksdryck.
– För att göra det bra måste man göra det folkligt och jag känner att vi har lyckats. Hit kommer folk som uppskattar god mat och dryck helt enkelt, säger Johan.

Tendenser pekar på att alkoholhalten på öl sjunker, både internationellt och nationellt. Johan berättar att humliga ale har varit hett ett tag och att Indian Pale Ale, IPA, har nått ut till vanligt folk. De senaste två åren har suröl varit på tapeten och den kommer väldigt starkt i vår och sommar.
– Suröl är en rolig ölstil som lämpar sig bäst som lågalkoholhaltig och som träffar även dem som inte tror att de gillar öl. En stout kan bli tunn medan en suröl bara blir elegantare med lägre alkoholhalt, den blir lättare för tungan och lättare att uppskatta, säger Johan och fortsätter:
– New England Style IPA är en humlefruktig IPA som är grumlig i färgen och just grumligare öl kommer allt mer. Tysk, ren traditionell öl är en trend som det börjat ryka om. Den kommer att komma under 2018, som en motreaktion till den humliga ölen och öl med mycket mango och blandad frukt. Folk vill dricka jäkligt bra pilsner helt enkelt.

Enligt Johan startade ungefär tio nya producenter av hantverkssoda upp förra året.
– Det är en rolig utveckling och det ska bli mycket intressant att se vart man kan ta hantverkssodan, så att den jämförs med läsk och öl som måltidsdryck. Öl måste innehålla humle, malt, jäst och vatten men när det kommer till hantverkssoda kan du göra precis vad du vill så länge det smakar gott.

Varje lördag och söndag fram till den 31 september står Folkölsbutiken på Hornstull med sin Beerbike, en trehjulig cykel med fatölsanläggning.
– Det är fantastiskt roligt att utveckla konceptet genom att sälja kvalitativa ölsorter på nya ställen. Jag vill gärna utmana alkohollagen och skapa debatt. För de som dricker folköl är smaken det primära, inte att man ska bli full, menar Johan.

Kenyanskt kaffe i all ära, men vilken öl skulle du välja idag?
– Då skulle jag välja en folkale från Odd Island, den är som humlejuice. Alternativt en suröl med mango från Tempel som bryggs i Uppsala.

Johan Palo, Folkölsbutiken, lyfter 5 trendiga drycker:
Hantverkssoda – smaken kan variera i det oändliga
Suröl – lockar även ovana öldrickare
New England Style IPA – den IPA som alla bryggare vill göra
Saison – från början en belgisk bondölstil, låg i beskan och en tydlig jästig smak
Traditionell tysk öl – en bubblare som kommer på 2018 års trendlista