Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre Läs mer om cookies här »

Konditor tävlar

Konditor-VM – Svenska Konditorlandslaget kavlar upp ärmarna redan på GastroNord


Konditor-VM går av stapeln den 27–28 januari 2019 i Lyon, Frankrike. För att kvala in till tävlingen behöver Sverige bli topp tre av åtta lag i EM-finalen, som hålls i Italien i juni. På GastroNord ska de träna inför publik.

Svenska Konditorlandslaget består av Jessica Sandberg, Martin Morand, Oscar Landh, Minna Lindegård, Emelie Karlén samt eleverna Maja Jansson och Malin Norberg. Jesper Långström är coach och Tony Olsson lagledare. Hela gänget ligger i hårdträning inför det stundande Europamästerskapet.

   – Det krävs väldigt goda smaker för att vinna, gärna i kombination med nytänk och spektakulära showpjäser. Det ska vara liv i pjäsen, ett roligt tema med igenkänningsfaktor, så domarna blir glada när de kommer fram, berättar lagledaren Tony Olsson.

Hur går tävlingen till?

 – Det gäller att leverera jäkligt bra produkter i tid som håller hela vägen; under förra EM var det flera skulpturer som rasade. Vi har fem timmar på oss –  vilket är fruktansvärt tajt – och vi får inte ha med oss något halvfärdigt. Fem, sex kilo socker ska kokas till 180 grader, kallna och stelna, och chokladen ska hinna kristalliseras.

Ni kommer att träna på GastroNord. Berätta!

 – Vid tiden för GastroNord har vi kommit så pass långt att smakerna sitter och recepten är inskickade. Vi kommer att köra vårt första riktiga tidspass på tisdagen, då med sju timmar som gräns. På onsdagen är det Glass-SM och då kommer konditorlandslaget att finjustera det vi kom fram till på tisdagen. På torsdagen och fredagen ska vi försöka krympa tiden ytterligare. Oscar Landh kommer även att hugga en skulptur i is, som träning inför Konditor-VM. 

Vad siktar ni på?

 – Vi lägger ner så mycket tid på det här och vill ju stå överst på pallen. Men när man ser vad Belgien och Schweiz har levererat tidigare så förstår man att det är ett jättetufft startfält. Vi vet också att Polen brukar leverera väldigt bra. Det viktigaste just nu är att vi hamnar på pallplats i EM och därmed kvalar in till VM. Och väl där vill vi komma så högt som möjligt, avslutar Tony Olsson.

 

Konditor-VM, Coupe du Monde de la Pâtisserie, arrangeras vartannat år. De tre bästa lagen från den europeiska deltävlingen, Coupe Europe de Pâtisserie, går vidare till final.

Segrare i Konditor-VM 2017 var Frankrike. Japan kom tvåa och Schweiz trea. 22 länder kvalificerade sig till finalen. Sverige kom på elfte plats och fick pris för bästa innovation.


Text: Tina Lindström Carlsson