Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre Läs mer om cookies här »

Halloumi HallåMi

GastroNord blev en språngbräda för hälsingeföretaget HallåMi

Hälsinge HallåMi är en svensk variant av halloumi som görs på en gård i Hälsingland, av närproducerad mjölk från glada kossor. Bakom företaget Hälsinge HallåMi står fyra delägare – två par.

Ett av paren bodde på Cypern under en period och när de kom hem utvecklade de en egen variant av det traditionella halloumireceptet. Karin Svensson är en av delägarna.

Ni ställde ut på GastroNord 2016. Hur gick det?

   – Vi bestämde oss för att vi skulle vara med på GastroNord, men vi fick en chock – det var mycket större än vad vi fantiserat om! Och att det fanns så många som var intresserade av vår ost var helt otroligt. Vi hade 70 kontakter med oss hem: två av dem var Martin & Servera och Mathem, berättar Karin Svensson.

Vad fick ni för upplevelse av GastroNord 2016?

   – Det var jättetrevligt! Mässan är ju perfekt för sådana som oss. Det var bra stämning och trevliga människor. Vi hade jätteroligt de fyra dagarna vi var där. GastroNord fungerar som en språngbräda och nu ska vi fortsätta vårda de kontakter vi fått.

Vilka ligger bakom HallåMi AB?

   – Vi är två par som driver företaget. Vår verksamhet ligger i Undersvik, i Bollnäs kommun. Just nu håller vi på att färdigställa mejeriet. Vi tillverkar osten HallåMi naturell, Hälsingeostkakan och håller även på att utveckla en produkt som vi kallar HallåMi-burgaren. Om tre år ska vi ha fått riktig ruljangs på företaget och då är jag övertygad om att vi levererar HallåMi-osten till Martin & Servera, Mathem och flera andra. Vi ser ljust på framtiden, avslutar Karin Svensson.

Text: Tina Lindström Carlsson