Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre Läs mer om cookies här »

Akut brist på kockar i den snabbt växande restaurangbranschen

GastroNord som samlar mat- och dryckesbranschen till Nordens största evenemang, är en viktig spelare i aktuella branschfrågor. Storkök och offentlig sektor, teknik och innovation, hållbarhet samt branschens framtid – det är de fyra teman som tillägnas varsin dag under mässan, som går av stapeln den 24–27 april nästa år. GastroNord fick en pratstund med Visitas vd Eva Östling som lyfter några av branschens största utmaningar.

Det råder akut brist på kockar. Dessutom är det stor brist på serveringspersonal och flera andra yrkeskategorier. Kompetensförsörjningen är den enskilt största frågan för den snabbt växande restaurangbranschen. Eva Östling, branschorganisationen Visitas vd, bekräftar bilden.

– Det är en av branschens allra största utmaningar i dag. Rätt förutsättningar för företagande är också otroligt viktigt. Det är låga marginaler i näringen, vilket gör att varje fördyrning, som till exempel höjda arbetsgivaravgifter eller höjd restaurangmoms, har stor påverkan. Regelförenklingar måste också till, liksom lägre kostnader för att anställa, säger hon.

Att locka fler unga till branschen är enligt Eva ett tredelat ansvar. Dels måste företagen bli bättre på att ta emot praktikanter och elever för arbetsplatsförlagt lärande, APL.

– Det är då ungdomarna får sin första kontakt med näringen och företagen har en unik möjlighet att intressera dem för – och rekrytera dem till – branschen, säger Eva och fortsätter:

– Vi måste också få fler att söka de utbildningar som finns. Visita driver bland annat kampanjen Världens jobb, vars syfte är att öka intresset bland högstadieelever för de gymnasieutbildningar som finns inom området, som hotell- och turismprogrammet. Studie- och yrkesvägledare, SYV, måste också få fler elever att söka till näringen.

Till sist – vad är det godaste du någonsin ätit?

– ”Drunken prawns" på stranden på en ö i Söderhavet. Räkorna var helt underbara och omgivningen helt magisk. Kanske var det kombinationen som gjorde det hela så fantastiskt i all sin enkelhet.


Text: Tina Lindström Carlsson