Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre Läs mer om cookies här »

Elevrestaurangen GastroNord

Det kostar vad det smakar – på Elevrestaurangen bestämmer gästen själv lunchpriset

Under var sin dag kommer elever från fyra restaurangskolor servera affärslunch på Elevrestaurangen som byggs upp på GastroNord. Varje skola kommer att sätta sin egen meny och eleverna sköter allt själva: inköp av råvaror, tillagning och servering. Lunchpriset? Gästen betalar vad hen tycker måltiden är värd.

– Här är det bara branschfolk som äter och vi vill lyfta fram nästa generations kockar och serveringspersonal, som just nu är under utbildning. Vi har duktiga människor på väg in i branschen och på GastroNord kan de visa vad de går för, säger Victor Ackerheim, projektledare på Stockholmsmässan. 

Med Elevrestaurangen skapar GastroNord ett forum att synas i. Det är också ett sätt för eleverna att möta branschen. På GastroNord får eleverna möjlighet att prata med kockar och företag som jobbar inom deras utbildningsinriktningar. 

– Vi vill främja att eleverna stannar kvar i branschen. De ska tycka att det här är kul. Både eleverna och skolorna som står bakom Elevrestaurangen engagerar sig mycket och vill verkligen visa upp vad de kan. Det finns många värden i det – när Elevrestaurangen håller hög klass skapas ännu bättre samarbeten, vilket lockar fler elever till restaurangutbildningarna, säger Victor Ackerheim

Elevrestaurangen har valt ett annorlunda sätt att ta betalt – lunchgästerna betalar helt enkelt vad de tycker att maten är värd. 

– Eleverna är bara runt 17 år gamla, men de brukar göra riktigt bra käk. Under GastroNord 2016 åt jag en fiskrätt som var helt perfekt tillagad, berättar Victor Ackerheim. 


Text: Tina Lindström Carlsson