Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Sthlm Street Food - ny matfestival i Kungsträdgården

Hitta på sidan

 • Den 9 september genomförs ett nytt kulinariskt event i Stockholm när Sthlm Street Food har premiär, samtidigt som andra upplagan av Food Truck-SM arrangeras parallellt på plats i Kungsträdgården. Det blir en heldag med cirka 150 000 besökare och härlig festivalstämning.

  Sthlm Street food, ny logga

  Sthlm Street Food är en matfestival som är öppen för allmänheten och arrangeras den 9 september i Kungsträdgården, en av centrala Stockholms mest välbesöka platser under sommaren. Under festivalen ges utställare möjligheten att branda en yta, till exempel en food truck, för att synas med mat och dryck bland de cirka 150 000 besökarna. Vi planerar för en folkfest med mat, inspiration, DJs, utlottningar och andra happenings fram till kl. 20.00. Besökarna kommer få en maximerad upplevelse där samtliga sinnen aktiveras.

  Samtidigt som Sthlm Street Food så arrangeras Food Truck-SM för andra året i rad. Förra årets tävling väckte stort intresse och i år ges fler besökare möjligheten att följa tävlingen och smaka på maten.

  Anmälan enbart till Sthlm Street Food »

 • Food Truck-SM

  Tävlingen Food Truck-SM går av stapeln den 9 september kl. 09.00.00-12.00. Tävlingen äger rum under festivalen Sthlm Street Food i Kungsträdgården i Stockholm.  Food Trucks tävlar med sin egen mat, från ordinarie sortiment. Det innebär att tävlingsrätten ska vara anpassad till en ordinarie servering, dvs snabbt kunna serveras till många gäster.

  Sthlm Street Food är öppen för allmänheten och efter tävlingsmomentet är besökarna välkomna att handla från de deltagande bilarna under hela lördagen.

  Vem får anmäla sig till tävlingen?
  Alla Food Trucks med godkända tillstånd kan anmäla sig och tävla – kravet är att du ställer upp med en Truck, dvs Food Trucken skall kunna köras själv. En matvagn med dragfordon kan alltså inte delta i tävlingen.

 • Anmälan

  Tävlande truckar står kvar i Kungsträdgården efter avslutad tävling och blir då en del av festivalen Sthlm Street Food. Tävlande Food Trucks måste vara med på festivalen då det inte är tillåtet att flytta vagnarna under pågående evenemang.
   
  Avgiften för deltagandet är rabatterad för tävlande och baseras på dagsomsättningen; 15%. Vid stängning läses er kassarapport av och vi fakturerar summan efter avslutat evenemang.

  Långväga Food Trucks (över 20 mil enkel väg) har rätt att ansöka om reseersättning motsvarande 32 kr/mil ex moms. Reseersättningen dras direkt från deltagaravgiften, dock med max ned till 0 kr totalt.

  Bekräftad tävlingsplats
  Först gör Food Truck-ägaren en intresseanmälan, därefter bekräftar Stockholmsmässan deltagandet och den tävlande återbekräftar sitt deltagande. Därefter kan avbokning inte göras. Vid eventuell ”no show” debiteras den anmälda trucken en avgift om 1 000 kr. Stockholmsmässan äger rätten att välja ut vilka som är med i SM-tävlingen, men tidiga anmälningar prioriteras då antalet tävlande har en övre gräns.  
   
  Anmälan enbart till Sthlm Street Food-festivalen
  Är man enbart intresserad av att vara med på festivalen och inte i Food Truck-SM görs anmälan här. Här är alla typer av mat, dryck och godsaker välkomna för att tillsammans skapa en härlig festival!

  Deltagaravgiften för enbart Sthlm Street Food-festivalen är preliminärt ca 20% av dagsomsättningen, beroende på kategori. I intresseanmälan anges vad för typ av mat eller dryck som du vill medverka med och därefter meddelas deltagaravgiften.

 • Tävlingsinformation

  Syftet med tävlingen
  Syftet är att visa upp och stärka de entreprenörer som valt att servera god och spännande mat från en Food Truck, samt utse de som är bäst i hela Sverige på detta inom olika kategorier. Målsättningen är att höja statusen för Food Trucks i Sverige och skapa ett festligt arrangemang kring företeelsen Food Truck.

  Bedömning/Jury
  De tävlande delas in i tävlingskategorier baserat på den typ av mat som man tävlar med. Varje kategori har en egen jurygrupp.
   
  Vinnare från varje kategori utses och tävlar därefter om totalsegern i SM i Food Truck.

  Tävlingskategorier:
  • Vegetariskt inkl. veganskt
  • Burgare
  • Mat som serveras i hand/bröd
  • Mat som serverad på tallrik
  • Årets dryckestruck
  • Övrig kategori beroende på anmälningar

  Juryn bedömer:
  • Smak
  • Presentation/Upplägg
  • Helhetsintryck vid överlämnande av maten från vagnen, service.
  • Ätvänlighet (går det att äta stående, utan bord)
  • Kreativitet
  • Tidspassning
   
  Folkets Favorit
  Ett nytt pris kallat Folkets Favorit kommer också att delas ut. Det baserar sig på flest sålda helportioner under dagen, vilket ska rapporteras genom kassarapporten som lämnas i enlighet med deltagandevillkoren. Smårätter räknas således inte in utan enbart fullgoda maträtter som ska mätta en person. Juryn är här enväldig i sin bedömning av vad som räknas som "hel" rätt.
   
  Vilken mat och hur många rätter ska tillagas?
  Den tävlande ställer upp med sin egen paradrätt och serverar rätten till var och en i juryn direkt från sin vagn, dvs juryn hämtar maten vid vagnen.

  Vinnare
  De tävlande delas in i tävlingskategorier baserat på den typ av mat som man tävlar med.
  Varje kategori har en egen jurygrupp som bedömer enligt kategorierna ovan. Juryn utser vinnare från varje kategori och dessa tävlar därefter om totalsegern. Redovisat juryresultat kan ej överklagas.

  Vinnare av Folkets Favorit är den Food Truck som sålt flest helportioner under dagen.
   
  Prisutdelning
  Prisutdelningen äger rum på stora scenen i Kungsträdgården ca kl. 12.00.

  Tävlingstider och detaljer
  Exakta tävlingstider, karta över tävlingsområdet och detaljer kring uppställning under tävlingen meddelas till de Food Trucks som får en bekräftad plats på tävlingen.

  Du som tävlar med din Food Truck ställer upp på följande kriterier:
  • Du ställer upp i tävlingen med en Truck, dvs Food Trucken skall kunna köras själv utan dragfordon och får inte enbart bestå av en vagn.
  • Du som tävlar i Food Truck-SM deltar också i festivalen Sthlm Street Food som startar direkt efter tävlingen.
  • Du deltar under prisutdelningen som genomförs vid stora scenen i Kungsträdgården ca kl. 12.00.

  OBS! Anmäl dig snarast, vi har ett fåtal platser kvar!
  Snabb intresseanmälan kan vara en förutsättning för att säkra plats då antalet tävlande är begränsat.

  Anmäl ditt intresse för Food Truck-SM här »

  Intresseanmälan till enbart Sthlm Street Food-festivalen »

  Frågor?
  Kontakta sthlmfoodandwine@stockholmsmassan.se.

  Food Truck-SM på Facebook »